Американците ще похарчат тази година 95 млрд.  долара за билети за кино и мачове и още

...
Американците ще похарчат тази година 95 млрд.  долара за билети за кино и мачове и още
Коментари Харесай

Лудостта на потребителската мания: Защо Тейлър Суифт и Меси направиха забавленията недостъпни

Американците ще похарчат тази година 95 млрд.  долара за билети за кино и мачове и още 79,9 млрд. за тематични паркове
Да отидеш на концерт, на мач или даже да заведеш децата на занимания към този момент се трансформира в недостижима фантазия в Съединени американски щати. Дори вече се заприказва за “фънфлация ” от британската дума за развлечение и инфлация.

През тази година билетите за концерти на музикални звезди стигнаха до цени от хиляди долари, което принуди огромна част от американците от междинната класа просто да спрат да дават пари за занимания. Появи се и феноменът хора да затъват в задължения, с цел да съумеят да си доставят наслаждение.

Почти 60% от американците са почнали да си икономисват развлечения като концерти и спортни събития през 2023 година, демонстрира изследване в Съединени американски щати, което е направено от “Уол стрийт джърнъл ” и “Кредит карма ”. А близо 40% от респондентите са оповестили, че цените на заниманията към този момент са непостижими за тях.

Шокиращо, защото концертите и спортните събития не са стока от първа нужда, само че

20% от американците са подготвени да вземат заем, само че да отидат на мечтано от тях събитие.

26% от американците пък са спрели да харчат каквито и да било пари за занимания онлайн, което е голям растеж спрямо 16% преди пандемията от Коронавирус, демонстрира изследването на “Уол стрийт джърнъл ”.

Всъщност цените на билетите за концерти и мачове, както и тези за фънпаркове от рода на “Дисниленд ” са поскъпнали доста повече съпоставено с тези на храни и горива през 2022 година, демонстрират данните на американското Бюро за изследване на потребителските привички. А повишаването е траяло в още по-големи размери и през тази година, твърди “Уол стрийт джърнъл ”.

В огромна степен фънфлацията се дължи на разпищолването на хората след затварянето по време на пандемията. Изведнъж концертите и визитите на стадионите станаха вероятни още веднъж и хората развързаха кесията, устремени да си доставят незабравими мемоари. И обикновено,

огромното търсене докара до огромни цени

“Билетите за всяко едно живо събитие, за всеки метод да си доставиш наслаждение и мемоари безусловно излетяха в небето ”, споделя Джесика Рийф, която е анализатор в “Банк ъф Америка ”. Тя първа заприказва за явлението фънфлация. “И макар галактическите цени всичко е разпродадено, билетите се разграбват до часове ”, прибавя Рийф.

Според последните разбори на Федералното бюро за стопански разбори през тази година американците ще похарчат 95 милиарда $ за билети за кино, концерти, спортни събития. Това е 23% повече по отношение на 2022 година и 12,5% повече от досегашните рекордни 84,4 милиарда $, платени за занимания през 2019 година

79,9 милиарда $ пък се чака да бъдат дадени за входни такси на тематични паркове и къмпинги.

Шампион на фънфлацията са концертите, за които към момента има голямо търсене макар галактическите цени. Според музикалните продуценти това се дължи на големия маркетингов резултат, който имат обществените медии във връзка с концертите. Това изяснява и за какво интернет звезди като Бед Бъни от Пуерто Рико или корейската момичешка тайфа “Блекпинк ”, които до неотдавна бяха познати единствено от мрежата, внезапно стартират да пълнят игрища по целия свят.

Истинският първенец по повдигане на цените обаче е Тейлър Суифт. При междинна цена на билетите за концерти в Съединени американски щати от 120,11 $, което единствено по себе си е повишаване със 7,4% по отношение на 2022 година и 27% по отношение на 2019 година, билетите за нейното лятно турне умерено стигаха до няколко хиляди $. А за първи път в историята всеки в топ 5 на най-продаваните музиканти, където с изключение на Тейлър Суйфт са още Брус Спрингстийн, Хари Стайлс, Елтън Джон и Ед Ширан,

има облага от продадени билети за концерти над 100 млн. $,

и то единствено за първата половина на 2023 година Нещо нечувано за последните 2 десетилетия, през които мъчно един реализатор стигаше до тази кота.

Според данни на “Полстар ” през второто тримесечие на тази година междинната цена за концерт на Тейлър Суифт е била 254 $. Като ценовият диапазон в действителност е бил от 49 до 449 $ и то преди облагането с такси. За разлика от Европа в Съединени американски щати цените не включват Данък добавена стойност, а данъкът се прибавя към оповестената цена. След Суифт по скъпотия са били “Игълс ” със междинна цена 239 $, Брус Спрингстийн с 226 и Фиш с 206 $.

През лятото обаче е почнало същинско полудяване. Средната цена на един продаден билет за концерт на Тейлър Суифт е стигнала 1095 $ съгласно данните на портала за билети за културни събития “СтъбХъб ”. Билетите за концерти на Бионсе и Хари Стайлс пък са стигнали приблизително 400 $.

Същата полуда върху цените на спортните билети пък е донесло привличането на Лионел Меси от “Интер ” Маями. Преди аржентинската суперзвезда да се причисли към тима,

междинната цена на билет за мач на “Интер ” е била 30 $

След като в игра влиза Меси, цените стават приблизително 255 $ на билет.

Резултатът е, че огромна част от хората понижават общия брой на концерти или спортни събития, които посещават, с цел да спестят за едно-две по-скъпи събития. Или изобщо се отхвърлят от всевъзможни развлечения, твърди “Уол стрийт джърнъл ”.

Вестникът е поръчал специфичен разбор на данните какво се заплаща с кредитни карти в 16 известни уеб страницата в Съединени американски щати като “Тикетмастър ”, “СтъбХъб ”, “Вивид ” и прочие Добавени са и данни от оборотите на увеселителните паркове и кината. И излиза, че делът на хората, които харчат пари за концерти и спортни събития, е паднал с 10% по отношение на 2019 година

Още по-страшно е нарастването на цените в увеселителните паркове. Посещение на “Дисниленд ” за семейство с едно дете излиза към 6000 $. Като “Дисни ” в допълнение вкарват “кукички ”, с цел да вземе повече пари. Например с телефонни апове, в които против възнаграждение се прескачат опашките. Увеличават се и цените на храната и сувенирите на територията на парковете, а “Дисниленд ” във Флорида подвигна и цените на паркинга.

Увеличение на цените на билетите има и при зоопарковете, открило изследването на “Уол стрийт джърнъл ”. Този в Сан Диего да вземем за пример е вдигнал еднодневния билет от 59 на 69 $, като оправданието е покачването на заплатите на личния състав и повишаването на храната за животните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР